Forum

Denis de Rougemont Forum

Mozaik Start Up Studio
27 nov 9:30am 2023

Denis de Rougemont Forum – Live Sarajevo

East West Centar u saradnji sa European Festival Association (EFA) organizirati ovogodišnje izdanje Denis de Rougemont foruma, a u sklopu 5. Sarajevo Fest -a: Umjetnost i politika, u novembru 2023.

Denis de Rougemont Forum je posebni događaj koji jednom godišnje okuplja preko 35 članova EFA-e; direktore evropskih festivala u svrhu saradnje i koprodukcija sa drugim festivalima i gradovima. Među gostima su i direktori i direktorice festivala: Finland Festivals, Ravenna Festival, Mittelfest, Het TheaterFestival, Horizon 50/200, Tuzla Live Association, Art Lab, International Theatre Festival Kontakt, Festival of Ljubljana, Dah Theatre, Divine Comedy Festival, Theatre City Budva, Gdansk Shakespeare Festival, Flanders Festival Gent, Wonderfeel, Artlink, Cultural center “Nikola Djurkovic” Kotor.

Program – 27.11.2023.

9.30-11.30 Radni sastanci 3
11.30-12.00 Pres konferencija
15.30 – 18.00 
Prezentacija projekata i povezivanje članica EFA-e
Paralelno: 15.30 – 18.00 Sastanak Upravnog odbora EFA-a

Denis de Rougemont

Prije 70 godina, švicarski pisac i filozof Denis de Rougemont i ukrajinski dirigent Igor Markevitch pokrenuli su Asocijaciju evropskih festivala (EFA) kao mirovni projekat, platformu za dijalog, izraz nade i pomirenja. Danas EFA broji oko 100 pojedinačnih članova – muzičkih, pozorišnih, plesnih i interdisciplinarnih festivala – kao i nacionalnih festivalskih udruženja i kulturnih mreža u 40 zemalja, a čiji punopravni član je i East West Centar Sarajevo.

Živimo u svijetu koji neprestano izaziva naše društvo u cjelini, a posebno umjetnički i kulturni sektor. Kako moramo ponovo razmisliti o svojoj ulozi i odgovornostima, pitamo se: koje su naše strategije, šta festivali mogu i trebaju učiniti u promijenjenom svijetu, kako će festivali definirati svoju poziciju u društvima u kojima rade? Možemo li uticati na politiku kao sektor? Možemo li kreirati platforme za dijalog na kojima se uzima u obzir glas umjetnosti na festivalima? Danas vjerovatno postaje još važnije nego prije njegovati umjetničke aktivnosti i rad međunarodnih festivala, kao snažno sredstvo protiv očaja i destrukcije – Saopštenje European Festival Association povodom obiježavanja 70. godišnjice u Yerevanu.