Jan Briers

predsjednik Evropske festivalske asocijacije

Kao predsjednik Evropske asocijacije festivala, Federacije muzičkih festivala u Flandriji i Flanderskog festivala u Gentu, Jan Briers ima jasnu misiju: ​​njegovati veze koje nadilaze granice i zbližavaju zajednice. Njegovo duboko uvjerenje u moć festivala može se sažeti u njegove vlastite riječi: “Festivali su stvaranje mostova između ljudi i njihovih kultura, nešto što je našem haotičnom svijetu sada potrebno više nego ikada.”

U svojoj ulozi predstavnika Međunarodnog festivala u Flandriji (Brisel/Gent), Jan Briers je orkestrirao impresivan niz od 350 događaja u 36 gradova i mjesta. Njegova posvećenost muzičkoj festivalskoj sceni u Flandriji dodatno je oslikana njegovom stalnom ulogom predsjednika Federacije muzičkih festivala u Flandriji.

Tokom svog mandata kao potpredsjednik Evropske asocijacije festivala od 2004. do 2011. godine, zalagao se za saradnju u okviru festivala, zalažući se za koprodukciju, ko-promociju i ko-sponzoriranje inicijativa. Značajno je da je odigrao ključnu ulogu u suosnivanju Azijskog udruženja za festivale izvođačkih umjetnosti (AAPAF) i bio je ključan u organizaciji prve zajedničke konferencije između EFA i ISPA (Međunarodnog društva za scenske umjetnosti) 2007. godine, obilježavajući 50. godišnjicu festivalu u Flandriji. Postao je predsjednik Evropske asocijacije festivala u septembru 2017.

Osim što je bio uključen u festivalski svijet, Jan je bio guverner pokrajine Istočna Flandrija od 2013. do 2018. Trenutno je ugledni poslanik u belgijskom saveznom parlamentu. Njegova višestruka karijera odražava duboku posvećenost publici i nepokolebljivu težnju za kulturnim obogaćivanjem kroz festivale.

Jan Briers nije samo vođa; on je kulturni ambasador, vizionarski graditelj mostova i strastveni zagovornik umjetnosti. Njegov rad utjelovljuje duh jedinstva i kulturne razmjene, čineći festivale svjetionikom nade u našem međusobno povezanom svijetu.