Art forum, Predstava

Treći rajh

Narodno pozorište Sarajevo
13 dec 7:00pm
13 dec 8:30pm
14 dec 7:00pm
14 dec 8:30pm

Autor: Romeo Castellucci, Režija: Romeo Castellucci, Zvuk: Scott Gibbons, Video kreacija: Luca Mattei u suradnji s Giulijom Collom, IT savjetovanje: Alessandro Colla, Direktorica produkcije: Benedetta Briglia, Promocija i distribucija: Gilda Biasini, Tehnički direktor: Eugenio Resta, Tehničar za video i svjetlo: Rocìo España, Produkcija: Societas

Lica/cast
Koreografkinja i izvođač: Gloria Dorliguzzo

Ova video-instalacija temelji se na spektralnom prikazu svih imena. Sve imenice koje se nalaze u talijanskom rječniku projiciraju se, u nizu, jedna po jedna, na golemi ekran.

Ove imenice potencijalno predstavljaju sve objekte u stvarnosti koji imaju ime. Brzina ovog niza je dana našom sposobnošću, na temelju naše mrežnice i našeg pamćenja, da zadržimo riječ koja se pojavljuje u bljesku, u trajanju od jedne desetinke sekunde. To sužava naš pogled, koji ubrzo doseže prekretnicu u kojoj dolazi do spajanja, neposredno prije nego što naša percepcija izgubi stisak. U rezultirajućem titranju više nije moguće razlikovati pojedinačne pojmove. U graničnoj situaciji koju stvara ovaj frenetični niz riječi, neke će od njih ostaviti trag na vidnom korteksu svakog gledatelja, dok će se druge, većina, izgubiti. Gledatelj, bespomoćan kad se prema njemu tako postupa, kvantitetno je podvrgnut ljudskoj riječi. Ne što, nego koliko. Ova bijesna gomila imenica ne ostavlja mjesta izboru niti pronicljivosti. Jezgra jezika se vraća u bijeli šum, što dovodi do kaosa.

Treći Reich je slika nametnute, obvezne komunikacije, čijoj nasilnosti odgovara njegova tvrdnja o jednakosti. Ovdje jezični stroj iscrpljuje cijele sfere stvarnosti, jer su imenice sve iste, mehanički masovno proizvedene, poput montažnih zgrada u znanju koje ne ostavlja prostora za bijeg.

Sve pauze su ukinute, zauzete. Stanka, odnosno odsutnost riječi, postaje bojno polje za riječi i njihovu vojnu agresiju; imenice iz rječnika, projicirane na ekran, zastave su zabodene u osvojenoj zemlji.

Projekciji će prethoditi simbolična radnja u kojoj nekoliko figura oživljava ceremoniju u kojoj se “pali” jezik. Zvuk koji prati instalaciju, skladatelja Scotta Gibbonsa, bit će apodiktičan.

Instalacija uključuje glasnoću glazbe i slike visoke frekvencije koje se možda ne preporučuju osobama koje boluju od epilepsije i fotoosjetljivim osobama.