Art forum

Umjetnost i politika

9 dec 8:00pm 2020

Gosti: Andrej Josifovski Pijanista, Nejra Latić Hulusić, Sabrina Begović Ćorić, Nermin Hamzagić

Oni su umjetnici u svojim tridesetim godinama, imaju dovoljno ličnog i profesionalnog iskustva i mnogo energije, da se upuste u najizazovnije projekte. I ne boje se politike! Naprotiv.

Ovo je godine Andrej Josifovski Pijanista ostvario nekoliko velikih projekata vizuelne umjetnosti koji su oblježili Beograd. Njegovi radovi uvijek izazivaju veliku pažnju – publike, stručnjaka, policije, vlasti, medija. Ovim projektima Andrej Josifovski Pijanista se vinuo među najzanimljivije vizuelne umjetnike u Evropi.

Sabrina Begović Ćorić je rediteljica jednako zanimljiva u filmu i u pozorištu. Svježa, emotivna i konkretna, Sabrina je “otvorila prozore” u bh. pozorištima i kino salama.

Nejra Latić Hulusić je rediteljica koja ne štedi nikoga i hrabro se upušta u najurgentnije društvene teme – u svojim filmovima, televizijskim serijama, kolumnama i javnim komentarima.

Nermin Hamzagić je reditelj koji je posebno osjetljiv na marginalizovane mlade ljude koji su najčešće žrtve društvenog zanemarivanja. Oštar kritičar aktuelne politike i kandidat za evropskog Oskara – nagradu Evropske filmske akademije za film “Pun mjesec”.