en

U zraku

Moderator: Dino Mustafić

Titlovi: Engleski jezik

  • 1 dec 9:30pm
  • Cinema City, Sarajevo

Najnoviji film jedne od najslavnijih bosanskohercegovačkih rediteljica govori o sekundarnim žrtvama rata – kategoriji koja je u ovoj zemlji potpuno zanemarena. Iznenađujuće je da ova dramatična priča često pravi zaokrete u smiješne epizode.

2019/Francuska, Bosna i Hercegovina/30 min

Učesnici: Damir Ibrahimović, Sabina i Esad Ibrahimović, Samir Čengić, Marko Emer, Maria Paluh, Zvuk: Igor Čamo Kamera: Eldar Emrić, Christine A. Maier Montaža: Vladimir Gojun Muzika: Damir Imamović Producent: Damir Ibrahimović Dramaturgija: Zoran Solomun Scenarij i režija: Jasmila Žbanić

Film “U zraku” prikazuje kako zločini i dalje određuju ljudske živote 24 godine nakon završetka rata: rediteljičin suprug Damir godinama je patio od straha od letenja pa je radije putovao automobilom ili vozom, kada su zajedno odlazili na poslovna putovanja. Jasmila Žbanić se ovaj put vraća u prošlost, te s Damirom i njegovim drugovima kreće u potragu za tragovima na mjestima ratnih bitaka u Sarajevu. Jasmila razgovara s Damirom o iskustvu koje je doživio kao borac, o njegovim ranama i strahovima. Ova istraga je rezultirala kreativnim i intimnim filmom u kojem se Damir postepeno otvara i na kraju čak usuđuje i ući u avion.