Forum mladih, Uživo

Međuprostor

Pozorište mladih Sarajevo
4 dec 12:00pm 2021

Teatar mladih Travnik u koprodukciji sa Studio teatrom Zenica i Centrom za kulturu Travnik “Međuprostor”

Autorski projekt „Međuprostor“ nastao je na temelju dokumentarne građe mladih i improvizacija na teme o kojima su željeli progovoriti. Tokom procesa mladi su prikupljali razne materijale, kreirali scene i otvarali mnoštvo pitanja. Zašto moraš biti hrabar/a da bi bio/la svoj/a? Šta uopće znači biti svoj/a i biti drugačiji/a u bh. društvu? Zašto su emocije neprihvatljive u našem društvu? Zašto lako osuđujemo? Zašto mrzimo i diskriminiramo? Koji su to kalupi u koje se moramo uklopiti?

Rezultat je predstava koja se bavi temom odrastanja u maloj sredini, ali i sazrijevanja uopće. Predstava istražuje prostore koji nas oblikuju, ali i one koji nas guše. Od mahale u kojoj se kao djeca igramo, preko čaršije u kojoj sazrijevamo do planine izvan grada na kojoj maštamo o budućnosti. Svi ti konkretni prostori otvaraju put ka neistražnim prostorima sjećanja, emocija, snova, slobode, nepoznatog… Put ka našim međuprostorima.

Koje su kulturne potrebe mladih u malim sredinama? Da li teatar za mlade može biti tačka društvene promjene u zajednici? Mogu li mladi biti kreatori novih kulturnih sadržaja? 2021.godine u sklopu projekta “Teatar u zajednici” okupilo se preko 70 mladih iz pet sredina

(Travnik, Busovača, Gornji Vakuf/Uskoplje, Donji Vakuf i Vareš). Zajedno sa mentorima su organizovali radionice, posjećivali profesionalne teatre i kreirali vlastite autorske predstave. Predstava “Međuprostor” u režiji Emine Omerović i izvedbi mladih iz Travnika govori o odrastanju u malim sredinama i problemama s kojim se susreću. Mladi su zahvaljujući teatarskoj umjetnosti stvorili dijalog sa lokalnom zajednicom. U Gornjem Vakufu/Uskoplju skupina mladih zajedno sa mentorom Oliverom Jovićem pokrenula je Teatar mladih “Česta” kao novu kulturnu tačku u svojoj zajednici. Da li su primjeri iz Travnika i Gornjeg Vakufa/Uskoplja incidenti ili modeli za druge sredine i mlade koji žive u njima?

 

REŽIJA I TEKST:
Emina Omerović i kolektiv

PRODUCENT I PEDAGOG:
Oliver Jović

IGRAJU:
Adna Dautović

Asadullah Nekemi

Nejra Mulić

Sara Kelava

Stefan Jovišić

Vedad Kerić

 

TEHNIKA:
Lejla Karić, Tarik Tuco