Art forum, Uživo

Hero 2.0

Pozorište mladih Sarajevo
4 dec 8:00pm 2021

En-Knap

Sve što imaju, sve što im je ostalo su oni sami, rame uz rame. Praznina, svjetlo, i dva glumca. Heroji. Obojica su glavni likovi. Obojica se bore za svoje mjesto pred publikom. Ne biraju sredstva. Nema kompromisa, prelaze sve prepreke do ultimativne kreacije, remek djela.

Ultimativna predstava, sada ili nikada!

Naslov Ultimativna predstava je zamišljen kao vodič u istraživanju. Praviti predstavu, koja je, u osnovi, osmišljena da postavi glumca na golu pozornicu i daju mu da je koristi, do zadnje kapi znoja. Njegova suština, sve što zna i što može. Kako ćete dokazati svoju superiornost, svoju vrijednost, svoj talent? Današnji glumac mora ovladati svim elementima i vještinama umjetničkog stvaralaštva više nego ikada ranije. Mora znati sve, i to dobro. Kao moderni multitasker, glumac je, osim toga, suočen i sa činjenicom da širi svoje polje razmišljanja i umjetničkog izražavanja na sve strane. U svim oblicima i sposobnostima. Psihološka metoda glume i internalizacija teksta nije dovoljna. Razumijevanje konteksta predstave, situacije, karaktera, više ne zadovoljava. Transgresivna djela i subverzivne taktike nisu dosta. Ako nemaš tu širinu, vrijeme te pregazi. Bez toga, ti si srednja kategorija, nosač pisama, gomila.

Ako ne misliš da si najbolji glumac, nemoj glumiti. Ako ne misliš da radiš najbolju predstavu, nemoj je raditi. Ako misliš da nećeš dobiti aplikaciju, nemoj aplicirati. Heroj 2.0 govori upravo o tome, ne radi se o pitanju vjere, nego potpuno i slijepo vjerovanje da je Heroj 2.0 ona Ultimativna predstava.

Uroš Kaurin i Vito Weis među glavnim su predstavnicima mlade generacije pozorišnih autora u Sloveniji. Kao glumci, pokretači, izvođači, autori svestrani su i višestruko nagrađivani umjetnici, koji su sarađivali s glavnim slovenskim institucionalnim i nevladinim teatarskim organizacijama. Kao autori i izvođači obišli su Sloveniju i svijet. Obojica su laureati Borštnikove nagrade za mlade glumce.

 

Autori i izvođači: Uroš Kaurin, Vito Weis

Tekst: Uroš Kaurin i Vito Weis

Dramaturgija: Katarina Stegnar

Video: Boris Bezić

Muzika: Lea Čehovin

Fotografija: Nada Žgank

Produkcija: Moment

Koprodukcija: Zavod EN-KNAP

Trajanje: 75 minuta