Uroš Kaurin

Izvođač, režiser (Slovenia)

Uroš Kaurin (1985) diplomirao je na AGRFT-u 2009. godine i iste godine, odmah po završetku studija na SNDO (Škola za razvoj novog plesa / koreografija, Amsterdam Theatre School), zaposlio se u Slovenačkom gledalištu mladih. Od sezone 2018/2019 član je ansambla Lutkarskog kazališta Maribor.

Počeo je raditi u slovenačkom pozorišnom i plesnom prostoru kao student, a još uvijek radi na vaninstitucionalnoj sceni, na primjer u Via Negativa u tandemu s Vitom Weisom, s kojim je kreirao predstavu Heroj 1.0. Aktivan je i lokalno, kao član KUD-a Moment iz Maribora, nevladine i neprofitne organizacije posvećene stvaranju i razvoju nezavisnog pozorišta i srodnih scenskih umjetnosti. Od 2010. do 2012. godine bio je domaćin međunarodnog festivala nezavisnog pozorišta Prestopi. Najšira publika pamti ga iz omladinskog hita Idemo svojim putem.

Uprkos njegovoj mladosti i relativno kratkoj karijeri u Slovenačkom mladinskom gledalištu, njegovo prisustvo već je neizbrisivo obilježilo njegovu scenu. Njegove izvanredne motoričke sposobnosti došle su do izražaja u Kralju Liru (u kojem je nasilno tumačio Edgara), Oliveru Twistu (njegovi Jack Dawson ili Fox su preplavljeni opsesivnim šarmom) i Vampiru (naročito njegovo šokantno pamćenje, uzaludnu tvrdoglavost i mladalačku aroganciju) obeležen monolog mladog plemića koji je navikao da ima sve svoje, ali ne može da pridobije ljubav svoje žene). Odlučnim prisustvom prisjeća se medvjeda u Klasnom neprijatelju (Re – / – de / -konstrukcija) i Dantonove smrti. Poput Jacinte u gotovo “svemoćnom” ansamblu Pohujšanja v dolini šentflorjanski, hvata pravu mjeru i, uz nužnu parodiju zacrtanu u samom ansamblu, zaista inspiriše svoj lik erotskom senzualnošću od koje bi se zavrtilo u glavi bilo kome, a ne samo Saint Florentine sveci. Dio je glumačkog i autorskog tima projekta Proklet budi izdajica svoje domovine!, sa kojim je nastupao na desetinama evropskih i svjetskih pozornica; u antologijskoj posljednjoj sceni, koja reproducira (i) implicitne unutrašnje tenzije u glumačkom ansamblu, on se “svojim” mladalačkim samopouzdanjem etablira kao temeljni antagonist starijim kolegama.

Godine 2010. na Borštnikovom susretu u Mariboru dobio je nagradu za mladog glumca i zajedno sa kolegama nagradu za izuzetno kolektivno stvaralaštvo u predstavi Proklet izdajica svoje domovine!. Godine 2018. dobio je Borštnikovu nagradu za glumu.