BH premijera, Predstava

Hasanaginica 

Pozorište mladih, Sarajevo
4 dec 9:00pm 2019

Uloge: Marta Bereš, Daniel Husta, Arpad Mesaroš, Terezia Figura, Livia Banka, Atila Nemet, Gabor Pongo, Zoltan Širmer, Daniel Gomboš, Robert Ožvar Scenografija: Andraš Urban Kostim: Milica Grbić-Komazić Muzika: Irena Popović Produkcijska kuća: Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz Dramaturgija: Vedrana Božinović Dramski tekst: Ljubomir Simović Režija: Andraš Urban

”Hasanaginica” nije samo drevna priča o ljubavi, bolu, muškarcu i ženi, porodici. Hasanaginica je pre svega priča o ženi. O ženama. O njihovom položaju. Usred svjetskih i lokalnih skandala zlostavljanja žena ‒ stiže vječna priča o vječnom zlostavljanju apsolutne žene i majke. Predstava propituje koji se to ženski lik danas plasira kao dio manipulativne mašinerije, bilo koje, vjerske, političke, sistemske, koji nam se to ženski arhetip plasira.

“Da li će predstava ponuditi nadu publici? Ne znam šta znači nada u pozorištu, u umetnosti… U životu to je nešto drugo. Kada gledam predstavu koja govori o beznadežnosti života – i ako je predstava dobra – meni to uliva nadu. Vitalnost i autentičnost pozorišta, i umetnosti uopšte, to je nada za mene. I to je naša poruka. Ja ne mislim da je davanje nade ideološki momenat. To sama predstava sadrži u sebi. Svet je takav, a mi govorimo o određenom problemu.”

Andraš Urban