Mark Pleško

Predsjednik Cosylab-a (Slovenija)

Bio sam mnogo stvari u svom životu: profesionalni sportista (prvak Balkana), nuklearni fizičar (zajedno otkriće materije koja se pretvara u antimateriju), programer, MBA (diplomirao sa odlikom), predavač, naučnik, inženjer, preduzetnik, prodavac i izvršni direktor.
U posljednje vrijeme također ulažem u startape i savjetujem blockchain ICO, kao što su Viberate i Eligma.

Za neke sam čarobnjak visoke tehnologije, za druge sam ekscentrik, koji živim u malom selu od deset uglavnom praznih kamenih kuća na selu Krasa nalik Provansi (Krst, Carso). Iskreno, samo pokušavam pronaći balans u životu između uspjeha na poslu, kvalitetnog vremena sa porodicom i malo vremena za sebe. I nekako je ispalo, pa se do sada smatram srećnom osobom. Ali niko ne zna šta će budućnost donijeti, tako da držimo fige.

Evo moje službene biografije:

Rođen 1961. godine, doktorirao fiziku 1987., završio MBA 1996. godine sa odlikom. Ja sam međunarodno priznati stručnjak za sisteme upravljanja nuklearnim akceleratorima i drugim velikim fizičkim eksperimentalnim objektima. Suosnivač sam i izvršni direktor kompanije Cosylab, koja je svjetski lider u integraciji upravljačkih sistema za nuklearne akceleratore, druge velike fizičke objekte i za terapiju česticama raka. Dobio sam nagradu Evropskog društva za fiziku za upravljačke sisteme u eksperimentalnoj fizici 2001. godine i izabran sam u Inženjersku akademiju Slovenije 2012. Član sam poslovnog okruglog stola EU-Japan, Upravnog odbora J.Stefana i Saveza za tehničku kulturu Slovenije i član Programskog vijeća Fakulteta za matematiku i fiziku Univerziteta u Ljubljani.
Moja bibliografija se sastoji od 70 članaka u naučnim časopisima, citiranih 1000 puta, i 130 drugih publikacija. Vješt sam predavač i predavač, sposoban zabaviti i obrazovati široku publiku, bilo da se radi o grupi laika ili stručnjaka.