ende

Ako se vi ne bavite politikom, politika se bavi vama

East West Centar Sarajevo organizuje prvi SARAJEVO FEST – UMJETNOST I POLITIKA od 30.11. do 8.12. 2019. u Sarajevu. Sarajevo Fest će održati dio svog programa i u Mostaru (9.12.) i Banja Luci (10.12.).

Svijet se mijenja temeljno i brzo. Da bismo razumjeli tu promjenu i pronašli svoje mjesto u njoj neophodno je da razmatramo društvena, politička, klimatska, ekonomska i kulturna kretanja iz različitih uglova. Neophodno je da komuniciramo jedni drugima vlastita iskustva i iskustva drugih ljudi. Razboritost umjesto navijanja i suočavanje sa stvarnošću umjesto poricanja, mogu značajno unaprijediti naše živote. Sarajevo Fest Umjetnost i Politika ima za cilj da postane platforma za kritičko razmišljanje. Kritičko razmišljanje nije hejtanje i nije negiranje svega. Kritičko razmišljanje je analiza bez strasti.

Politika sve teže pronalazi rješenja. Da li je politika u krizi ili politika više nije sposobna da upravlja novim društvima? Nedavni masovni protesti u Francuskoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Čileu, Iraku, Hong Kongu; rat u Siriji; haotični Brexit; dramatični izbori u Boliviji; haos u Venecueli; genocid nad Rohingama u Mijanmaru; ekstremizam, terorizam, kršenje ljudskih prava; velike migracije unesrećenog stanovništva – samo su dio slike današnjeg svijeta. Sve je očiglednija klimatska kriza za koju politika također nema konkretnog odgovora.

Specifičnosti i raznosvrsnosti na Balkanu lokalni političari češće zloupotrebljavaju, nego što ih koriste kao bogatstvo. Neodlučnost EU da primi u članstvo sada izolovane balkanske zemlje ili da otvoreno kaže da ih ne želi, koči dalji napredak ovih zemalja.

Ako politika ne može da riješi ove probleme, šta može? Zašto je bolja nesavršena demokratija od autoritarizma? Ko su nosioci konstruktivnih promjena u 21. stoljeću?

Umjetnost ne može riješiti ova pitanja. Umjetnost može doprinijeti da se ova i druga važna pitanja razmatraju na kreativan način. Dijalog, kritičko mišljenje, unaprjeđenje demokratije – to su vrijednosti koje čine jedno društvo pametnijim, zanimljivijim, boljim. Na festivalu Sarajevo Fest Umjetnost i Politika učestvovaće oko 300 učesnika, saradnika i gostiju. Publika i novinari će pratiti festival i na svoj način učestvovati u njemu. Mnogi od nas znaju da Balkan može znatno bolje od onog što se događa danas. Sarajevo Fest Umjetnost i Politika će biti, nadamo se, dio progresa.

Haris Pašović
Reditelj/Direktor
Sarajevo Fest – Umjetnost i Politika