Marija Selak Raspudić

Profesorica (Hrvatska)

Marija Selak-Raspudić rođena je 14. marta 1982. u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju. Godine 2013. obranila je doktorsku disertaciju pod naslovom „Ljudska priroda i nova epoha“ te stekla akademsko zvanje doktorice nauka iz naučnog područja humanističkih nauka, polje filozofije. Marija Selak Raspudi u politiku je ušla na listi Most na parlamentarnim izborima 5. jula 2020.godine, gdje je osvojila mandat za Hrvatski sabor.Marija Selak Raspudić u javnosti je prepoznata kao jedna od najistaknutijih filozofkinja novije generacije, posebice zbog nastupa u Petom danu, emisiji HRT-a.Dio javnosti, posebno lijevi mediji u Hrvatskoj, Selak opisuju kao “desničarku”.

Sama Selak je izjavila je da joj je u potpunosti svejedno kako će je pojedinci doživljavati u svjetonazorskom kontekstu, ističući: „Meni je potpuno svejedno, ja se nikad nisam javno legitimirala kao desničarka niti sam se, a možda je to veći problem, legitimirala kao ljevičarka jer mislim da bi mi to omogućilo poziciju nekakve moralne superiornosti, što je onood čega bi svako misleće biće trebalo bježati. Drugi je problem to što kad vi kažete desničarka netko drugi najčešće misli dvije stvari – prva je psovka, a druga je pokušaj eliminacije mene iz javnog diskursa. Time se zapravo želi reći da sve što ja govorim ne vrijedi ništa“.

Na „Sarajevofestu“ Marija Selak-Raspudić učestvuje na panelu „Generacija 91. – 95“ gdje govori u utjecaju rata na formiranja njene ličnosti i političkih pogleda, ideološkim odnosima u hrvatskom društvu, ali i utjecaju koji internet i društvene mreže imaju na našu civilizaciju.