Predstava

Marlene Dietrich

Narodno pozorište Sarajevo
17 sep 7:30pm
Kupi kartu

Produkcija: Narodno pozorište Sarajevo, Mittelfest Cividale

Bila je sjajna glumica, angažovana umjetnica i neodoljiva filmska zvijezda. Marlene Dietrich obilježila je 20. vijek na mnogo načina. Rođena početkom vijeka 1901. godine u Berlinu, umrla je na samom kraju vijeka 1992. godine u Parizu. Njen život je bio sav u umjetnosti i otporu. Sa 11 godina promijenila je ime Marija Magdalena u Marlene. Studirala je violinu i bila je zainteresovana za pozorište kao tinejdžerka. Godine 1923. igrala je u svom prvom filmu, godinu dana kasnije rodila je kćer. Tokom 1920-ih igrala je u pozorištima u Berlinu i Beču, kako u klasičnim komadima i mjuziklima, tako i u filmovima. “Plavi anđeo” (1930) ovdje je pokrenuo međunarodnu filmsku i pjevačku karijeru. Radila je u Holivudu u filmovima Josefa von Sternberga ranih 1930-ih, glumeći zajedno sa Garryjem Cooperom i Caryjem Grantom, najvećim holivudskim zvijezdama tog vremena. Ovi filmovi stvorili su Marlenin imidž misteriozne fatalne slave koji je ostao njen prepoznatljiv izgled do kraja života. Dietrich je postao jedna od najbolje plaćenih filmskih zvijezda u to vrijeme.

Mirjana Karanović, kandidatkinja za Evropsku filmsku akademiju i najbolja i najpoznatija glumica na Balkanu igra Marlen Ditrih.

Autor: Haris Pašović; Reditelj: Haris Pašović; Scenografija: Lada Maglajlić i Vedad Orahovac; Kostimografija: Vanja Ciraj Džudža i Irma Saje; Kompozitor: Dino Šukalo i Studio “Modra rijeka”; Dizajn svjetla: Branislav Milinković; Video art: Dino Hujić; Direktor fotografije: Alen Alilović; Asistent reditelja: Amar Komić; Fotografija: Velija Hasanbegović; Grafički dizajn: Bernard Pavlinović; Video produkcija: Source Production; Maska: Daniel Premec; Izrada perike: Jasmina Banović; Inspicijent: Mustafa Zrnić; Suflerka: Esmeralda Abdijević

Igraju: Mirjana Karanović, Mona Muratović, Elmir Krivalić, Enes Salković