Bole nas pluća. Od kovida. Od zagađenja. Od otrova – izduvnih gasova iz automobila, autobusa, kamiona; duhanskog dima; čađi. Gore nam pluća od tjeskobe, straha, panike. Od politike. Nekima gore pluća od frustracije. Od mržnje. Sagorijevamo. Ima li lijeka?

Prošle godine, početkom decembra, organizovali smo prvi Sarajevofest – Umjetnost i politika. Počeli smo sa skromnom ambicijom, ali su reakcije publike na festival i odjeci u medijima prevazišli sva naša očekivanja. Umjetnička djela (predstave, filmovi, koncerti), političke debate, javni razgovori, mentorske radionice sa mladim ljudima iz cijelog regiona, bili su “hot ticket” u Sarajevu.

Ove godine dvije okolnosti su odredile oblik festival. Zbog lošeg epidemiološkog stanja u Sarajevu, ne možemo da održimo festival uživo. Također, sada već odlazeći ministar za kulturu Kantona Sarajevo, kaznio nas je bez razloga, i oduzeo East West Centru oko 80 % finansijskih sredstava, iako blizu kancelarije East West-a nema teretane. Nesretni ministar, sportista, je bio izjavio da poznaje rad Muzeja djetinjstva, jer je trenirao u blizini muzeja, “ali da sam ga posjetio – nisam” pa je, valjda, tako, na osnovu treninga u blizini zgrade muzeja, shvatio da ne treba da podrži rad tog muzeja. U našem slučaju, nije čak ni trenirao pored nas. No, taj je ministar “plesao samo jedno ljeto.” Vlada, u kojoj se on slučajno zatekao, je pala. Ministri prolaze, mi trajemo. East West Centar upravo u decembru obilježava 15 godina svog nezavisnog postojanja i organizuje 2. Sarajevofest – Umjetnost i politika koji će se  održati od 5. do 14. decembra 2020. Festival će biti podijeljen u tri programa – Forum, Art Forum i Forum mladih, u kojima će govoriti impresivni gosti. Svi pojedinačni programi će biti u formi video-podkasta na online platformama East West Centra: YouTube, Facebook i Instagram.